Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Categories

Testimonials

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Sandro Rosell
FC Barcelona President

Badania

wolnego
Według badania „Nawyki Polaków spędzania czasu wolnego” 39% respondentów obecnie jest w stanie przeznaczyć na aktywności w czasie wolnym do 100 zł miesięcznie. Kwotę na wydatki na rozrywkę na poziomie od 100 do 300 zł wskazało także 39% respondentów. Z kolei 14% Polaków dysponuje budżetem od 300 do 500 zł miesięcznie na przyjemności i rozwój hobby. Zdaniem 37% ankietowanych budżet to główne kryterium wpływające na to, jak organizujemy sobie i najbliższym czas wolny.

nawyki
Firma Dailyfruits we współpracy z Instytutem Medycyny Pracy im. prof. J.Nofera zrealizowała drugą edycję badania „Żywieniowe nawyki pracujący Polaków 2022”. Celem badania było poznanie nawyków i przekonań żywieniowych polskich pracowników. Sprawdzono jakość ich codziennej diety oraz postawy wobec jedzenia zarówno w miejscu pracy uwzględniając tryb zdalny i stacjonarny, jak i w życiu codziennym. 

cyberataków
Specjaliści CERT
 odnotowali w Polsce w 2021 r. wzrost cyberataków aż o 182% w stosunku do roku poprzedniego. Tymczasem, tylko 1/5 badanych Polaków w raporcie Procontent Communication pt. „Polacy w cyberprzestrzeni – Czy jesteśmy świadomi cyberataków?” wskazała, że doświadczyła próby ataku rozumianego jako naruszenie ich Infrastruktury IT w pracy, danych w domowej sieci internetowej lub kradzieży środków finansowych. Wyniki raportu wskazują na poważny problem braku świadomości Polaków w sferze cyberzagrożeń.

L4
Lipiec i sierpień to gorący czas dla kontrolerów Conperio ze względu na wzmożoną liczbę zleceń kontroli pracowników, którzy przebywają na zwolnieniu chorobowym. Podczas tych dwóch miesięcy przeprowadzono 4710 kontroli terenowych. Polacy mają słabość do wykorzystywania "L4” nie tylko z powodów choroby. Wakacje wypoczynkowe, remonty, podjęcie pracy sezonowej, to najczęstsze prawdziwe powody „choroby”. 
Nieobecność pracownika pod wskazanym adresem, błędny adres lub naruszenie postanowień „L4” stwierdzono aż w 40% przypadków. To podobny jak przed rokiem, bardzo wysoki odsetek nadużyć.

żywności
Ilość wyprodukowanej żywności, która z różnych względów nie zostaje skonsumowana, rośnie z roku na rok. Ostatnie analizy mówią o nawet 2,5 miliardach ton
 produktów spożywczych rocznie trafiających do kosza na całym świecie. To blisko dwukrotnie więcej niż najczęściej dotąd przedstawiana w mediach estymacja mówiąca o 1,3 mld ton. Planeta za taki stan rzeczy „płaci” nie tylko walutą, gdyż zjawisko to kosztuje globalną gospodarkę bilion dolarów rocznie, ale także ekologią.