Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Categories

Testimonials

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Sandro Rosell
FC Barcelona President

warzywa
Jak wynika z badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” jedzenie według polskich pracowników, powinno być przede wszystkim bogate w warzywa i owoce, naturalne, bez chemicznych dodatków oraz urozmaicone i różnorodne. Aż 88% respondentów deklaruje, że ważne jest dla nich, aby dieta była bogata w owoce, ale niestety 48% respondentów wciąż nie zjada ich codziennie, a kilka razy dziennie sięga po owoce jedynie 19% ankietowanych.

 

 

 

 

 

 

 

Celem badania było poznanie nawyków i przekonań żywieniowych pracujących Polaków. Sprawdzono jakość ich codziennej diety oraz postawy wobec jedzenia zarówno w miejscu pracy, z uwzględnieniem trybu zdalnego, jak i stacjonarnego, jak i w życiu codziennym. „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2022” jest kontynuacją badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” z roku 2020. Niniejszy raport stanowi pierwszy z cyklu raportów publikujących wyniki drugiej edycji badania.

 

Ciekawy jest fakt, że najliczniej zaznaczaną cechą określającą codzienną żywność była wysoka obecność owoców i warzyw. Badanie częstotliwości spożycia żywności określające rzeczywiste spożycie warzyw i owoców w diecie ujawniło, że subiektywna ocena nie idzie w parze z rzeczywistym realizowaniem zasad zdrowego żywienia.

 

Według deklaracji codzienne jedzenie polskich pracowników powinno być przede wszystkim:

∙ bogate w warzywa i owoce 88%,

∙ naturalne, bez chemicznych dodatków 85%,

∙ urozmaicone, różnorodne 79%,

∙ przede wszystkim smaczne, nawet gdy trochę niezdrowe 74%,

∙ niedrogie, w przystępnej cenie 73%,

∙ łatwe do szybkiego zjedzenia, zamówienia, przygotowania 70%,

∙ niskokaloryczne 69%,

∙ wyprodukowane w sposób przyjazny dla środowiska 69%,

∙ naturalne, bez chemicznych dodatków 64%,

∙ zgodne z zaleceniami dietetyków 59%,

∙ jedzone o stałych porach, regularne 64%.

 

Pracownicy zbyt rzadko sięgają również po warzywa. Widać jednak niewielki postęp. W 2020 roku warzyw nie jadło codziennie 41% respondentów, w 2022 roku 38%. W 2020 roku co najmniej raz dziennie jadło warzywa 59% ankietowanych, dziś to już 62%. Zwiększył się także odsetek osób jedzących warzywa kilka razy dziennie. W 2020 roku to 26% dziś już 30%.

 

Kobiety mają znacznie większe wymagania w stosunku do żywności niż mężczyźni. Aż 94% pracujących kobiet oczekuje, że ich posiłek będzie bogaty w warzywa i owoce, w przypadku mężczyzn 78%.

 

Obserwujemy podobne przekonanie respondentów o tym, że ich dieta jest prawidłowa, w 2022 to 65%, a w 2020 roku 62% respondentów. Analiza natężenia cech prozdrowotnych jadłospisu pracowników nie ulega jednak poprawie. Pracownicy nie poprawili na przestrzeni ostatnich lat jakości swojej diety, jednak wzrosło ich przekonanie o jej prozdrowotności. Sprawia to, że mogą mieć niską motywację do zmiany. – mówi Magdalena Kartasińska – Kwaśnik, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

 

Faktem jest, że wśród osób deklarujących, że zdrowo się odżywiają odnotowano najwyższy odsetek osób jedzących owoce i warzywa co najmniej raz dziennie (70% owoce, 60% warzywa). Jednocześnie 41% ankietowanych spożywa słodycze co najmniej kilka razy w tygodniu, a niemal co trzecia osoba (28%) raz w tygodniu spożywa alkohol, 6% ankietowanych pracowników spożywa napoje energetyczne raz w tygodniu, 12% spożywa regularnie słodzone napoje.

 

Zatem rzeczywiście, to co najbardziej kojarzy się ze zdrowym odżywianiem, czyli jak największa ilość jedzonych warzyw i owoców, przekłada się na rzeczywistość osób przekonanych o prozdrowotności swojej diety. Natomiast jednocześnie osoby te nie stronią od słodyczy, bywa że regularnie spożywają alkohol, napoje energetyczne czy gazowane. Te produkty zamiast witaminy, dostarczają bardzo dużą ilość cukru, którego nadmiar może powodować zaburzenia koncentracji i pogarszać efektywność działania oraz jest jednym z przyczyn rozwoju różnorodnych chorób metabolicznych.

 

Należy nadal obserwować częstotliwość spożycia owoców, by monitorować czy tendencja spadkowa się utrzyma. Póki co jest to niewielka zmiana, na podstawie której ciężko precyzyjnie ocenić rzeczywisty trend. Możliwe, że nie bez winy może być krążący szkodliwy mit o negatywnym wpływie owoców na zdrowie ze względu na wyższą niż w warzywach zawartość cukru.

 

warzywa
Jak wynika z badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” jedzenie według polskich pracowników, powinno być przede wszystkim bogate w warzywa i owoce, naturalne, bez chemicznych dodatków oraz urozmaicone i różnorodne. Aż 88% respondentów deklaruje, że ważne jest dla nich, aby dieta była bogata w owoce, ale niestety 48% respondentów wciąż nie zjada ich codziennie, a kilka razy dziennie sięga po owoce jedynie 19% ankietowanych.

 

 

 

 

 

 

 

Celem badania było poznanie nawyków i przekonań żywieniowych pracujących Polaków. Sprawdzono jakość ich codziennej diety oraz postawy wobec jedzenia zarówno w miejscu pracy, z uwzględnieniem trybu zdalnego, jak i stacjonarnego, jak i w życiu codziennym. „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków 2022” jest kontynuacją badania „Żywieniowe nawyki pracujących Polaków” z roku 2020. Niniejszy raport stanowi pierwszy z cyklu raportów publikujących wyniki drugiej edycji badania.

 

Ciekawy jest fakt, że najliczniej zaznaczaną cechą określającą codzienną żywność była wysoka obecność owoców i warzyw. Badanie częstotliwości spożycia żywności określające rzeczywiste spożycie warzyw i owoców w diecie ujawniło, że subiektywna ocena nie idzie w parze z rzeczywistym realizowaniem zasad zdrowego żywienia.

 

Według deklaracji codzienne jedzenie polskich pracowników powinno być przede wszystkim:

∙ bogate w warzywa i owoce 88%,

∙ naturalne, bez chemicznych dodatków 85%,

∙ urozmaicone, różnorodne 79%,

∙ przede wszystkim smaczne, nawet gdy trochę niezdrowe 74%,

∙ niedrogie, w przystępnej cenie 73%,

∙ łatwe do szybkiego zjedzenia, zamówienia, przygotowania 70%,

∙ niskokaloryczne 69%,

∙ wyprodukowane w sposób przyjazny dla środowiska 69%,

∙ naturalne, bez chemicznych dodatków 64%,

∙ zgodne z zaleceniami dietetyków 59%,

∙ jedzone o stałych porach, regularne 64%.

 

Pracownicy zbyt rzadko sięgają również po warzywa. Widać jednak niewielki postęp. W 2020 roku warzyw nie jadło codziennie 41% respondentów, w 2022 roku 38%. W 2020 roku co najmniej raz dziennie jadło warzywa 59% ankietowanych, dziś to już 62%. Zwiększył się także odsetek osób jedzących warzywa kilka razy dziennie. W 2020 roku to 26% dziś już 30%.

 

Kobiety mają znacznie większe wymagania w stosunku do żywności niż mężczyźni. Aż 94% pracujących kobiet oczekuje, że ich posiłek będzie bogaty w warzywa i owoce, w przypadku mężczyzn 78%.

 

Obserwujemy podobne przekonanie respondentów o tym, że ich dieta jest prawidłowa, w 2022 to 65%, a w 2020 roku 62% respondentów. Analiza natężenia cech prozdrowotnych jadłospisu pracowników nie ulega jednak poprawie. Pracownicy nie poprawili na przestrzeni ostatnich lat jakości swojej diety, jednak wzrosło ich przekonanie o jej prozdrowotności. Sprawia to, że mogą mieć niską motywację do zmiany. – mówi Magdalena Kartasińska – Kwaśnik, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

 

Faktem jest, że wśród osób deklarujących, że zdrowo się odżywiają odnotowano najwyższy odsetek osób jedzących owoce i warzywa co najmniej raz dziennie (70% owoce, 60% warzywa). Jednocześnie 41% ankietowanych spożywa słodycze co najmniej kilka razy w tygodniu, a niemal co trzecia osoba (28%) raz w tygodniu spożywa alkohol, 6% ankietowanych pracowników spożywa napoje energetyczne raz w tygodniu, 12% spożywa regularnie słodzone napoje.

 

Zatem rzeczywiście, to co najbardziej kojarzy się ze zdrowym odżywianiem, czyli jak największa ilość jedzonych warzyw i owoców, przekłada się na rzeczywistość osób przekonanych o prozdrowotności swojej diety. Natomiast jednocześnie osoby te nie stronią od słodyczy, bywa że regularnie spożywają alkohol, napoje energetyczne czy gazowane. Te produkty zamiast witaminy, dostarczają bardzo dużą ilość cukru, którego nadmiar może powodować zaburzenia koncentracji i pogarszać efektywność działania oraz jest jednym z przyczyn rozwoju różnorodnych chorób metabolicznych.

 

Należy nadal obserwować częstotliwość spożycia owoców, by monitorować czy tendencja spadkowa się utrzyma. Póki co jest to niewielka zmiana, na podstawie której ciężko precyzyjnie ocenić rzeczywisty trend. Możliwe, że nie bez winy może być krążący szkodliwy mit o negatywnym wpływie owoców na zdrowie ze względu na wyższą niż w warzywach zawartość cukru.

 

Polecane

Jak pracodawca wspiera pracowników w zdrowym odżywianiu?

Jak uniknąć problemów z najemcą? Eksperci radzą!