Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Categories

Testimonials

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.
Sandro Rosell
FC Barcelona President

kasa fiskalna do gastronomii
Kasa fiskalna to podstawowe urządzenie do raportowania sprzedaży. Ma cel podatkowy oraz ochronny. Wydruk z kasy, znany także jako paragon, może bowiem służyć jako dowód nabycia danego towaru lub skorzystania z usług. Na rynku znajduje się wiele modeli o zupełnie różnych cechach i z tego powodu ciężko wybrać tą idealną. Kasa fiskalna do gastronomii jest szczególnie trudnym zagadnieniem. Dlaczego? Jest ku temu wiele powodów.

 

 

 

 

 

 

 

Czy kasa fiskalna do gastronomii jest konieczna?

W prawie podatkowym istnieje wiele odstępstw od reguły i nie inaczej jest w kwestii obowiązku instalacji kasy fiskalnej. Większość przedsiębiorców prowadzących np. firmę budowlaną lub osiedlowy sklep spożywczy może skorzystać ze zwolnienia z obowiązku instalacji kasy fiskalnej.

Niestety właściciel lokalu gastronomicznego, w którym przyrządza i wydaje się posiłki, nie ma takich możliwości – musi zadbać o instalację kasy od razu w chwili, gdy rozpocznie działalność realizowaną na rzecz konsumentów, czyli klientów nieprowadzących działalności gospodarczej. Oznacza to tyle, że jeśli chcesz założyć swój lokal gastronomiczny i wydawać klientom posiłki stacjonarnie pod z dostawą, będziesz zobowiązany do instalacji kasy, już od pierwszego dnia działalności. Dotyczy to zarówno placówek stacjonarnych, jak i cateringu.

 

Kasa fiskalna do kawiarni – jakie cechy powinna mieć?

Kasa fiskalna przeznaczona do branży gastronomicznej powinna spełnić jak najwięcej wymagań stawianych przez współczesnych restauratorów. Wszystkie są bardzo istotne i mogą mieć bezpośredni wpływ na prowadzenie własnej działalności, lecz nie wszystkie są tak oczywiste, aby niedoświadczony przedsiębiorca zwrócił na nie uwagę przed zakupem. A wymiana kasy, jakkolwiek by nie wpłynęła na komfort i bezpieczeństwo, jest dość kosztowna, dlatego niewielu przedsiębiorców się decyduje na ten krok. Przynajmniej nie do czasu jej uszkodzenia, zapełnienia pamięci lub wyeksploatowania.

  • Warto, aby obsługa lokalu gastronomicznego miała możliwość dzielenia paragonów na kilka. To ogromne ułatwienie przede wszystkim dla klientów, którzy – jak się okazuje w trakcie płacenia za zamówienie – chcą podzielić jeden paragon na kilka, np. gdy poszczególne osoby chcą zapłacić wyłącznie za siebie podczas spotkania ze znajomymi. W standardowych urządzeniach fiskalnych jeden stolik równał się jednemu paragonowi, przez co klienci byli zmuszeni do rozliczenia wydanych pieniędzy pomiędzy sobą po uiszczeniu pełnej kwoty za zamówienie przez jednego z nich. 
  • Możliwość obsługi wielu paragonów symultanicznie – nowoczesne kasy fiskalne umożliwiają sprawną i bezproblemową obsługę wielu klientów jednocześnie, bez potrzeby kończenia jednego z paragonów. To wbrew pozorom bardzo częsta sytuacja, szczególnie gdy klient chce do swojego zamówienia dołożyć kolejną pozycję, np. dodatkowy napój lub kolejną pizzę. W innym przypadku klient musiałby opłacić kilka oddzielnych zamówień na różnych paragonach.
  • Dla restauratora powinien liczyć się przede wszystkim komfort gościa, dlatego warto zapewnić mu jak najwięcej możliwości płatności za swoje zamówienie. Nowoczesne urządzenia mogą przyjmować zapłatę na kilka sposobów i to w obrębie jednego paragonu. Klient może zapłacić za część swojego zamówienia gotówką, a pozostałą część – kartą płatniczą. Warto tym samym, aby kelner miał dostęp do kasoterminali, w przypadku których będzie miał możliwość przyjęcia płatności za zamówienie w chwili wystawiania paragonu.

Wśród kolejnych równie ciekawych parametrów dobrej kasy fiskalnej jest także współpraca z innymi urządzeniami w obrębie danego lokalu. Liczy się np. możliwość nawiązania połączenia z wagą, co znacznie ułatwia rozliczenie produktów ważonych. Przydatna jest także komunikacja z drukarką paragonową (tzw. boniarką, czy też drukarką zamówień), która ułatwia pracę na linii kelner - kuchnia. Współcześnie do fiskalnych systemów dla gastronomii najczęściej stosuje się POS, lub zintegrowane urządzenia mobilne np. tablety, smartfony 

 

Kasa online – gastronomia pod Twoją kontrolą

Od połowy 2020 roku obowiązkiem stała się instalacja kas fiskalnych online, które od modeli standardowych różnią się przede wszystkim wymogiem stałego połączenia z internete. Dotychczas paragon fiskalny, a właściwie jego kopia, był zapisywany w pamięci urządzenia, teraz jednak transakcja jest przesyłana natychmiast bezpośrednio do CRK – Centralnego Repozytorium Kas, zarządzanego przez Szefa Krajowej Administracji Skarbowej.

Urządzenie wymaga zatem zachowania połączenia z siecią internet podczas obsługi klientów. Komunikacja powinna być stała, lub też odbywać się według ustalonego harmonogramu. Z tego względu warto zapewnić urządzeniu stabilne połączenie, bez ryzyka jego zerwania w najmniej oczekiwanym momencie. Z tego powodu dużą popularnością cieszą się urządzenia z modułem GPRS, który łączy się z siecią internet operatorów komórkowych. To z reguły najbezpieczniejsze rozwiązanie.

 

Kasa fiskalna do gastronomii – najpopularniejsze modele

Kasa fiskalna do gastronomii to urządzenie, które podczas zakupu generuje dość wysokie koszty, przez co wybór tej idealnej powinien być przemyślany i poparty opiniami wśród dotychczasowych klientów.

  • Novitus Next Online dla gastronomii – bardzo popularne urządzenie, charakteryzujące się przede wszystkim niewielkimi wymiarami zewnętrznymi, obsługą stolików i otwartych rachunków oraz współpracą z drukarkami zamówień. Nie bez znaczenia jest także przystępna cena modułu oraz obsługa na ekranie dotykowym.
  • Novitus Link Online – urządzenie jest stosunkowo niedrogie, umożliwia stworzenie bazy towarowej na 20 000 kodów PLU oraz możliwość tworzenia kompletów na podstawie towar + towar.
  • Elzab Mini Online – bardzo popularna kasa fiskalna do kawiarni. Jest nowoczesna, lecz przy tym także stosunkowo niedroga, dzięki czemu jej zakup nie powinien zbyt mocno nadwyrężyć budżetu firmowego danej placówki.

Tak czy inaczej, liczy się wysoka jakość wykonania oraz pewna konstrukcja danego urządzenia, gdyż wszelkie awarie mogą nie tylko wiele kosztować, lecz także zatrzymać pracę przedsiębiorstwa na wiele godzin lub dni. Gastronomia w kwestii kasy fiskalnej jest bardzo wymagająca, dlatego warto wybrać urządzenie najlepsze w swojej cenie.

Partnerem artykułu jest mico.pl

 

kasa fiskalna do gastronomii
Kasa fiskalna to podstawowe urządzenie do raportowania sprzedaży. Ma cel podatkowy oraz ochronny. Wydruk z kasy, znany także jako paragon, może bowiem służyć jako dowód nabycia danego towaru lub skorzystania z usług. Na rynku znajduje się wiele modeli o zupełnie różnych cechach i z tego powodu ciężko wybrać tą idealną. Kasa fiskalna do gastronomii jest szczególnie trudnym zagadnieniem. Dlaczego? Jest ku temu wiele powodów.

 

 

 

 

 

 

 

Czy kasa fiskalna do gastronomii jest konieczna?

W prawie podatkowym istnieje wiele odstępstw od reguły i nie inaczej jest w kwestii obowiązku instalacji kasy fiskalnej. Większość przedsiębiorców prowadzących np. firmę budowlaną lub osiedlowy sklep spożywczy może skorzystać ze zwolnienia z obowiązku instalacji kasy fiskalnej.

Niestety właściciel lokalu gastronomicznego, w którym przyrządza i wydaje się posiłki, nie ma takich możliwości – musi zadbać o instalację kasy od razu w chwili, gdy rozpocznie działalność realizowaną na rzecz konsumentów, czyli klientów nieprowadzących działalności gospodarczej. Oznacza to tyle, że jeśli chcesz założyć swój lokal gastronomiczny i wydawać klientom posiłki stacjonarnie pod z dostawą, będziesz zobowiązany do instalacji kasy, już od pierwszego dnia działalności. Dotyczy to zarówno placówek stacjonarnych, jak i cateringu.

 

Kasa fiskalna do kawiarni – jakie cechy powinna mieć?

Kasa fiskalna przeznaczona do branży gastronomicznej powinna spełnić jak najwięcej wymagań stawianych przez współczesnych restauratorów. Wszystkie są bardzo istotne i mogą mieć bezpośredni wpływ na prowadzenie własnej działalności, lecz nie wszystkie są tak oczywiste, aby niedoświadczony przedsiębiorca zwrócił na nie uwagę przed zakupem. A wymiana kasy, jakkolwiek by nie wpłynęła na komfort i bezpieczeństwo, jest dość kosztowna, dlatego niewielu przedsiębiorców się decyduje na ten krok. Przynajmniej nie do czasu jej uszkodzenia, zapełnienia pamięci lub wyeksploatowania.

  • Warto, aby obsługa lokalu gastronomicznego miała możliwość dzielenia paragonów na kilka. To ogromne ułatwienie przede wszystkim dla klientów, którzy – jak się okazuje w trakcie płacenia za zamówienie – chcą podzielić jeden paragon na kilka, np. gdy poszczególne osoby chcą zapłacić wyłącznie za siebie podczas spotkania ze znajomymi. W standardowych urządzeniach fiskalnych jeden stolik równał się jednemu paragonowi, przez co klienci byli zmuszeni do rozliczenia wydanych pieniędzy pomiędzy sobą po uiszczeniu pełnej kwoty za zamówienie przez jednego z nich. 
  • Możliwość obsługi wielu paragonów symultanicznie – nowoczesne kasy fiskalne umożliwiają sprawną i bezproblemową obsługę wielu klientów jednocześnie, bez potrzeby kończenia jednego z paragonów. To wbrew pozorom bardzo częsta sytuacja, szczególnie gdy klient chce do swojego zamówienia dołożyć kolejną pozycję, np. dodatkowy napój lub kolejną pizzę. W innym przypadku klient musiałby opłacić kilka oddzielnych zamówień na różnych paragonach.
  • Dla restauratora powinien liczyć się przede wszystkim komfort gościa, dlatego warto zapewnić mu jak najwięcej możliwości płatności za swoje zamówienie. Nowoczesne urządzenia mogą przyjmować zapłatę na kilka sposobów i to w obrębie jednego paragonu. Klient może zapłacić za część swojego zamówienia gotówką, a pozostałą część – kartą płatniczą. Warto tym samym, aby kelner miał dostęp do kasoterminali, w przypadku których będzie miał możliwość przyjęcia płatności za zamówienie w chwili wystawiania paragonu.

Wśród kolejnych równie ciekawych parametrów dobrej kasy fiskalnej jest także współpraca z innymi urządzeniami w obrębie danego lokalu. Liczy się np. możliwość nawiązania połączenia z wagą, co znacznie ułatwia rozliczenie produktów ważonych. Przydatna jest także komunikacja z drukarką paragonową (tzw. boniarką, czy też drukarką zamówień), która ułatwia pracę na linii kelner - kuchnia. Współcześnie do fiskalnych systemów dla gastronomii najczęściej stosuje się POS, lub zintegrowane urządzenia mobilne np. tablety, smartfony 

 

Kasa online – gastronomia pod Twoją kontrolą

Od połowy 2020 roku obowiązkiem stała się instalacja kas fiskalnych online, które od modeli standardowych różnią się przede wszystkim wymogiem stałego połączenia z internete. Dotychczas paragon fiskalny, a właściwie jego kopia, był zapisywany w pamięci urządzenia, teraz jednak transakcja jest przesyłana natychmiast bezpośrednio do CRK – Centralnego Repozytorium Kas, zarządzanego przez Szefa Krajowej Administracji Skarbowej.

Urządzenie wymaga zatem zachowania połączenia z siecią internet podczas obsługi klientów. Komunikacja powinna być stała, lub też odbywać się według ustalonego harmonogramu. Z tego względu warto zapewnić urządzeniu stabilne połączenie, bez ryzyka jego zerwania w najmniej oczekiwanym momencie. Z tego powodu dużą popularnością cieszą się urządzenia z modułem GPRS, który łączy się z siecią internet operatorów komórkowych. To z reguły najbezpieczniejsze rozwiązanie.

 

Kasa fiskalna do gastronomii – najpopularniejsze modele

Kasa fiskalna do gastronomii to urządzenie, które podczas zakupu generuje dość wysokie koszty, przez co wybór tej idealnej powinien być przemyślany i poparty opiniami wśród dotychczasowych klientów.

  • Novitus Next Online dla gastronomii – bardzo popularne urządzenie, charakteryzujące się przede wszystkim niewielkimi wymiarami zewnętrznymi, obsługą stolików i otwartych rachunków oraz współpracą z drukarkami zamówień. Nie bez znaczenia jest także przystępna cena modułu oraz obsługa na ekranie dotykowym.
  • Novitus Link Online – urządzenie jest stosunkowo niedrogie, umożliwia stworzenie bazy towarowej na 20 000 kodów PLU oraz możliwość tworzenia kompletów na podstawie towar + towar.
  • Elzab Mini Online – bardzo popularna kasa fiskalna do kawiarni. Jest nowoczesna, lecz przy tym także stosunkowo niedroga, dzięki czemu jej zakup nie powinien zbyt mocno nadwyrężyć budżetu firmowego danej placówki.

Tak czy inaczej, liczy się wysoka jakość wykonania oraz pewna konstrukcja danego urządzenia, gdyż wszelkie awarie mogą nie tylko wiele kosztować, lecz także zatrzymać pracę przedsiębiorstwa na wiele godzin lub dni. Gastronomia w kwestii kasy fiskalnej jest bardzo wymagająca, dlatego warto wybrać urządzenie najlepsze w swojej cenie.

Partnerem artykułu jest mico.pl

 

Strona 2

Czym jest olejek CBD i dlaczego warto go stosować?